Vliegtuigen

Jean Stampe en Maurice Vertongen waren twee pioniers die in 1923 hun vliegschool en vliegtuigfabriek in Antwerpen oprichtten. Samen met Jan Olieslagers, ook gekend als ‘Antwerp Devil’, waren zij mede de stuwende krachten in de ontwikkeling van de luchthaven van Antwerpen. De SV4 werd ontworpen in vroege jaren 1930 als tour- en trainingsvliegtuig.

Onze SV4, met serienr 416, werd in 1946 in de Franse Stampe fabriek gebouwd en vloog jaren onder de inschrijving F-BCQZ in enkele Franse vliegclubs.

In 1974 kwam het vliegtuig naar België en werd ingeschreven als OO-KAT en kreeg de bijnaam KAT en er werd op de neus een mooie tekening van een poes geschilderd.
Later werd de originele motor vervangen door een moderne injectiemotor Lycoming AEIO-360 met 180PK.
De OO-KAT was de eerst SV4 die deze conversie onderging en nadien werden wereldwijd verschillende toestellen met dit type motor uitgerust.
Sinds 2001 heeft OO-KAT vliegtuig de loodsen van het Stampe Museum op de Internationale luchthaven van Antwerpen als thuisbasis.

Sinds 2015 beschikken we over een tweede Stampe SV4, de OO-SVT die gedoopt wordt als SylVesTer.
Deze SV4 is van september 1945 en heeft serienummer 9 en werd eveneens in de Franse Stampe fabriek gebouwd.
De motor is identiek aan die van de OO-KAT, nl. een moderne injectiemotor Lycoming AEIO-360 met 180PK, welke begin 2015 volledig vernieuwd werd.

Aan de kust worden er ook luchtdopen van Feel The Sky aangeboden met de originele Stampe SV4B, de OO-SVG.
Vanuit Koksijde worden er mooie rondvluchten aangeboden langsheen de kust en over de Westhoek.